Menu
8,5

Kies je voor blauwe of zwarte monokristallijne zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn er in de kleuren blauw en zwart. Blauwe zonnepanelen zijn vrijwel altijd van het type 'polykristallijn' en zwarte zonnepanelen van 'monokristallijn'. Bij blauwe zonnepanelen bestaat iedere cel uit verschillende onregelmatige op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Bij zwarte zonnepanelen daarentegen is het een enkele siliciumkristal die de basis voor een zonnecel vormt. Waar let je op bij de keuze voor zwarte zonnepanelen en zijn er verschillen te bemerken in de opbrengst van zwarte of blauwe zonnepanelen?

Een zwart of monokristallijn zonnepaneel: wat zijn de voordelen?

Zwarte of monokristallijne zonnepanelen zijn over het algemeen iets duurder dan blauwe zonnepanelen. Vaak zijn zonnepanelen in het zwart enkele tientjes duurder dan de blauwe variant. Daar tegenover staat wel de uniforme effen kleur van zwarte zonnepanelen. Hierdoor is het beeld van een zwart zonnepaneel rustiger en is er tevens sprake van minder reflectie. Zwarte zonnepanelen vallen minder snel op en dit is gunstig in een land waarin daken voornamelijk rood of zwart zijn. Het uiterlijk lijkt dus vooral een cruciale rol te spelen bij kopers.

Zwarte zonnepanelen prijs

Bij het kopen van zwarte zonnepanelen of mono zonnepanelen ben je iets duurder uit dan wanneer je de keuze maakt voor blauwe zonnepanelen. Qua opbrengst verschillen ze weinig van elkaar en dus is de opbrengst niet de doorslaggevende factor naar welke zonnepanelen je voorkeur uitgaat. Het uiterlijk van zonnepanelen is namelijk per saldo de voornaamste reden om te kiezen voor de zwarte variant. Dit betekent ook dat de vraag naar blauwe zonnepanelen afneemt. Kortom: investeer in zonnepanelen in het zwart voor jouw huis en bespaar slim op je energieverbruik.

Zonnepanelen zwart of blauw?

Weet jij ook niet zo goed of je liever blauwe of zwarte zonnepanelen wilt of wat de monokristallijne zonnepanelen prijs precies is? Wij leggen je de verschillen uit tussen de verschillende soorten zonnepanelen!

Vergelijk de verschillende zonnepanelen