Menu
8,5

Optimizers zonnepanelen

''Zijn optimizers echt interessant en waar zijn ze nuttig voor?'' Dankzij optimizers voor zonnepanelen is het mogelijk om opbrengstverschillen tussen zonnepanelen te optimaliseren en zo het rendement te verhogen. Deze optimizers kunnen over het algemeen zowel binnen als buiten worden geplaatst. Of je wel of geen optimizers bij zonnepanelen moet plaatsen, verschilt van geval tot geval.

Zonnepanelen optimizer, ja of nee?


Optimizers voor zonnepanelen helpen een maximaal rendement te bekomen. In plaats van te werken met één omvormer krijgt elk paneel hierbij een eigen omvormer die dan weer elk op hun beurt verbonden zijn met de hoofdomvormer. Hierdoor functioneren de panelen onafhankelijk van elkaar en kunnen ze elkaar niet beïnvloeden. Wanneer een of meerdere panelen in de schaduw liggen, behalen de andere panelen nog steeds hun maximaal rendement. Hoewel zo'n optimizer de zonnepanelen hun rendement opkrikt, zijn ze in de praktijk enkel interessant wanneer de zonnepanelen voldoende vaak in de schaduw liggen.

De vraag stelt zich dan echter of het niet beter is om te kiezen voor een kleinere set zonnepanelen met een maximaal rendement en een omvormer met de Opti-Tracktechnologie. Een optimizer voor zonnepanelen stuwt de prijs alleen maar de hoogte in, ook wat het onderhoud betreft, terwijl de terugverdientijd vaak terugzakt. Enkel bij tijdelijke schaduw en/of meerdere legrichtingen kan een optimizer voor zonnepanelen ook echt interessant zijn, maar dan blijft het nog steeds belangrijk om het een en ander te laten voorrekenen.

Optimizer zonnepanelen prijs & terugverdientijd


Wanneer je naast zonnepanelen ook optimizers laat plaatsen, moet je rekenen op een meerprijs van zo'n 15 tot 25%. De exacte prijs is met andere woorden afhankelijk van het aantal zonnepanelen en hun capaciteit. Daartegenover staat dan weer het hogere rendement dat in uiterst gunstige gevallen kan oplopen tot 25%. In elk geval is de marge tussen de meerprijs en het hoger rendement beperkt en is de terugverdientijd vaak niet hoger dan die van de zonnepanelen zelf en kan het soms de totale terugverdientijd negatief beïnvloeden. Net daarom is het belangrijk om vooraf het een en ander te laten berekenen en goed na te gaan of je nu wel of geen optimizers voor zonnepanelen laat plaatsen.

Solaredge optimizer

Heb ik een optimizer nodig?

Het is soms zelf lastig te bepalen of je een optimizer nodig hebt. Je kunt bij ons een dakcheck doen om te zien of jij bijvoorbeeld veel schaduw op je dak hebt. Zo kun je een stuk beter inschatten of jij een optimizer nodig hebt!

Homepage