Menu
8,5
Terug

Het zonnestroomsysteem

Wij gebruiken specifiek het woord ‘zonnestroomsysteem’, want met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. De elektriciteit die zonnepanelen opwekken is namelijk nog niet bruikbaar als energie. Naast zonnepanelen heb je ook nog een omvormer nodig, die de elektriciteit omzet in bruikbare energie voor je eigen meterkast. Dit alles samen vormt wat wij ‘jouw eigen zonnestroomsysteem’ noemen.


Hoe werkt je zonnestroomsysteem?

1. Zonnepanelen

De zonnepanelen zetten de zonnestralen die ze ontvangen om in stroom. Deze stroom noemen we gelijkstroom.

2. Omvormer

De omvormer is een belangrijk onderdeel van het zonnestroomsysteem. Een omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die je in al je elektrische apparaten kunt gebruiken.

3. Meterkast

De wisselstroom wordt vanuit de omvormer naar de meterkast gestuurd. Als de zon schijnt, kan je ook gelijk gebruik maken van de opgewekte zonne-energie! Deze zonne-energie gaat naar alle apparaten die jij op dat moment gebruikt en alle apparaten die altijd aanstaan. Als jij de oven of koelkast nodig hebt, dan wordt de zonne-energie hier meteen naartoe gestuurd. Alle overige opgewekte stroom gaat naar het stroomnet. Het stroomnet is een netbeheer waar vanuit stroom naar verbruikers wordt gestuurd.

4. Salderen

Het stroomnet is een netbeheer waar vanuit stroom naar verbruikers wordt gestuurd. Ben je bijvoorbeeld een keer niet thuis of verbruik je om andere reden even geen zonne-energie? Dan wordt jouw energie automatisch terug geleverd aan het stroomnet. Alle stroom die terug wordt geleverd aan het stroomnet, wordt aan het einde van het jaar verrekent met jouw verbruikte stroom. Dit is simpelweg salderen.

Wil je nog meer over zonnepanelen weten? Hier vind je nog meer informatie!