Het zonnestroomsysteem

De eerste zonnecel werd in 1883 ontwikkeld door de Amerikaan Charles Fritts, die hiermee als allereerste het ‘fotovoltaïsch effect’ benutte. Fotovoltaïca is een proces, waarbij zonlicht direct wordt omgezet in elektriciteit. Vandaag de dag maken deze zonnecellen het mogelijk om thuis je eigen energie op te wekken door middel van je eigen zonnestroomsysteem.

Wij gebruiken specifiek het woord ‘zonnestroomsysteem’, want met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. De elektriciteit die zonnepanelen opwekken is namelijk nog niet bruikbaar als energie. Naast zonnepanelen heb je ook nog een omvormer nodig, die de elektriciteit omzet in bruikbare energie voor je eigen meterkast. Dit alles samen vormt wat wij ‘jouw eigen zonnestroomsysteem’ noemen.


Hoe werkt je zonnestroomsysteem?

  1. Zodra de zonnecellen van de panelen zonnestraling ontvangen wordt dit licht omgezet in gelijkstroom. Gelijkstroom is een elektrische stroom met een constante stroomrichting. Deze elektrische stroom is nog niet direct bruikbaar als energie voor de apparaten in huis. Daarom wordt de gelijkstroom via de stroomkabels naar de omvormer geleid.
  2. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken, wordt omgezet naar wisselstroom. Deze wisselstroom wordt vervolgens gebruikt voor de apparaten thuis en kan worden terug geleverd aan het net.
  3. De wisselstroom die uit de omvormer komt gaat via de bekabeling direct naar de meterkast. Vanuit de meterkast wordt de stroom twee richtingen opgestuurd. Let wel op! Er is een verschil tussen de meterkast én de elektriciteitsmeter. Dit wordt uitgelegd in stap 4.
  4. De wisselstroom die binnenkomt bij de meterkast wordt eerst terug het huis in gestuurd voor alle apparaten die stroom gebruiken. Deze apparaten draaien dus op je eigen opgewekte zonne-energie! De stroom die niet direct wordt gebruikt gaat terug naar de meterkast om, via de elektriciteitsmeter, terug te gaan naar het elektriciteitsnet.


De meterstand
Er zit dus altijd een verschil tussen de hoeveelheid opgewekte stroom en wat de elektriciteitsmeter aangeeft. Dit komt doordat de zelf opgewekte stroom eerst wordt gebruikt door de apparaten in huis voordat het naar de elektriciteitsmeter gaat. Deze hoeveelheid ligt dus lager dan de werkelijk opgewekte hoeveelheid stroom.


Opbrengst van je eigen zonnestroomsysteem
HalloStroom levert twee verschillende panelen: blauwe panelen met een opwek van 295 Wp en zwarte panelen met een opwek van 305 Wp. Gemiddeld leveren onze panelen tussen de 143 kWh en de 152 kWh per vierkante meter, per jaar.
(Meer informatie over onze zonnepanelen vind je hier).

Bij HalloStroom vragen wij naar je verbruiksgegevens. Dit doen we omdat wij je eigenlijk altijd aanraden niet meer stroom op te wekken dan je uiteindelijk zelf verbruikt. Met de salderingsregeling wordt de opgewekte stroom weggestreept tegenover je verbruikte stroom. Wanneer je meer stroom terug levert aan het net dan dat je zelf verbruikt, krijg je een minimale vergoeding van tussen de 4 en 7 cent per kWh. Deze lagere vergoeding weegt niet op tegen de prijs van een extra paneel, waardoor wij dit niet zullen aanraden.

Staat je vraag er niet tussen?

Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Bel mij terug