Menu
8,5

Een groen dak met zonnepanelen

Met zonnepanelen op je dak zet je een mooie stap richting duurzame energie en een verminderde ecologische voetafdruk. Maar we zouden natuurlijk liegen als we zouden zetten dat het de enige mogelijkheid was. Iedereen is op zijn eigen manier bezig met duurzaamheid. Dat zien we ook intern bij ons team. De een pakt dagelijks de fiets, de ander eet geen vlees en weer anderen kopen lokaal of weigeren te vliegen.

Ook voor je dak zijn er meer mogelijkheden dan alleen zonnepanelen. Steeds vaker zien we een combinatie van zonnepanelen en een groen dak. De overwegingen zijn divers, maar veel mensen vinden het simpelweg mooi om een groen dak te hebben. Vaak zijn ook afwatering en het binnenklimaat belangrijke redenen.

Groendak sedum zonnepanelen groen dak hallostroom

Een sedumdak is heel goed te combineren met een zonnestroomsysteem

Wanneer je kiest voor een combinatie van een groen dak en zonnepanelen, laat je dan goed voorlichten door specialisten op beide gebieden. Je wilt natuurlijk geen schaduw creeren die je zonnepanelen minder redabel maken. Die coniferen kun je beter achterwege laten. Aan de andere kant wil je ook niet dat je planten afsterven in de schaduw van je zonnepanelen. Welk plantje is geschikt en welke niet? Zorg in ieder geval dat jouw groene dak niet al te veel onderhoud nodig heeft. Een sedumdak is bijvoorbeeld heel goed te combineren met een zonnestroomsysteem. Het leuke is dat de schduwwerking van de zonnepanelen juist zorgen voor een stukje biodiversiteit.

De voordelen van zonnepanelen met een groendak

Je kunt natuurlijk een plan maken voor het leggen van een gecombineerd dak, maar je kunt ook een groendak leggen bij een bestaand zonnestroomsysteem. Dat is een beetje passen en meten, maar dat kun je prima zelf doen. De investering is relatief laag en er zitten een paar extra voordelen aan. Zo zorgt een sedumdak voor verkoeling in de zomer. Je airco heeft dan dus minder energie nodig. En die isolerende werking geldt ook voor de winter, maar dan andersom.

Een groen dak absorbeert en buffert bovendien water, zowel in de planten als de onderliggende drainagelaag. Het water stroomt dus niet direct het riool in waardoor de rioolbelasting aanzienlijk afneemt. Zeker in volgebouwde steden is dit steeds belangrijker geworden.