Menu
8,6

Zonnepanelen op plat dak

De combinatie zonnepanelen en een plat dak roept nogal eens wat vragen op. Bijvoorbeeld of het wel rendabel is om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Dat is het zeker wel. Het is zelfs zo dat de combinatie zonnepanelen plat dak een uitstekend rendement biedt. Bovendien zijn de panelen op een vlak dak uit het zicht te plaatsen.

Het is wel belangrijk om de panelen optimaal te positioneren. Hiervoor is het mogelijk om staanders te gebruiken. De kosten voor staanders zijn bij een schuin dak niet nodig. Daar is echter wel weer een steiger voor de plaatsing nodig en bij een plat dak volstaat een ladder. De kosten compenseren elkaar bij een plat dak en schuin dak.

Montage zonnepanelen plat dak

Het is bij een plat dak uiteraard wel belangrijk dat er voldoende zon op schijnt. Als het dak helemaal in de schaduw ligt, is de opbrengst beperkt. Bij een plat dak is de hellingshoek van de panelen ook belangrijk. De perfecte hellingshoek is 36 graden om tot een optimale opbrengst te komen. Bij platte daken is er dan wel een nadeel. Het is dan niet mogelijk om de rijen tegen elkaar te plaatsen want er ontstaat schaduw. Dat is te voorkomen door de rijen op afstand van elkaar te plaatsen. Panelen op een platdakconstructie worden om die reden onder een hoek van 13 graden geplaatst.

Zonnepanelen op plat dak zonder ballast

Wil je zonnepanelen op je platte dak, maar kan dat alleen zonder ballast? Bijvoorbeeld omdat de dakconstructie te licht is? Gelukkig zijn daar oplossingen voor. Het is mogelijk om je zonnepanelen zo te laten installeren dat ze zonder ballast op je dak zitten. Geef dit tijdens je gesprekken met ons duidelijk aan en we kijken naar de beste oplossing. Onze installateurs zijn gespecialiseerd in zonnepanelen monteren op een plak dak, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Richting zonnepanelen op plat dak

De richting van de zonnepanelen op plat dak is bij de plaatsing eveneens van belang voor de opbrengst. Het voordeel van platte daken is dat de panelen in de richting van het zuiden te plaatsen zijn. Dat is de beste positie zonder verlies en dus met optimale opbrengst. Een plaatsing in de richting van het westen of oosten zorgt voor 20% minder rendement. De panelen in de richting van het zuidoosten of zuidwesten plaatsen, levert 5% minder rendement op. Qua kosten is er nog rekening te houden met het liggend of staand positioneren van de panelen. De afmeting van het dak en zichtbaarheid van zonnepanelen op een plat dak speelt daarbij eveneens een rol.

Pic02
Meer weten?

Meest gestelde vragen

We begrijpen heel goed dat je vragen hebt. De meest gestelde hebben we voor je op een rijtje gezet. Vind je niet het antwoord dat je zocht. Bel ons dan gerust voor een advies op maat.

 • Is mijn dak geschikt?
  Op bijna alle daken kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden. De exacte opbrengst hangt af van de ligging van het dak en de hellingshoek. Met onze eenvoudige online dakcheck zie je direct of je dak in aanmerking komt.
 • Hoeveel ga ik besparen?
  Wat je precies gaat besparen hangt af van je kosten en verbruik op dit moment, de mogelijkheden van je dak en het aantal panelen dat je afneemt. Via de online dakcheck of persoonlijk aan de telefoon informeren we je graag over de beste keuze voor jouw situatie.
 • Wat als ik ga verhuizen?
  Er zijn drie opties als je zonnepanelen huurt en je gaat verhuizen. • Overdragen Je huurcontract wordt simpelweg overgedragen aan de nieuwe bewoner. Geen gedoe en jullie profiteren beiden. • Afkopen Je betaalt, tegen een in verhouding laag bedrag, je zonnepanelen af, of de nieuwe bewoner doet dat. Denk ook even aan de eventuele btw-teruggave. • Meeverhuizen Je verhuist de zonnepanelen mee naar je nieuwe woning. Wij verzorgen de verhuizing naar en de installatie op je nieuwe dak. De kosten voor het meeverhuizen zijn voor jou.
 • Hoe zit het met onderhoud?
  Zonnepanelen huren bij HalloStroom betekent 100% duurzame stroom zonder risico’s of stress. Naast het huren van je abonnement ben je gelijk allrisk verzekerd en wordt alles voor je geregeld en gemonitord. Daarnaast hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken, want dat doet de regen voor je. En denk je dat er iets mis is met je zonnepanelen of het systeem? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.
 • Wat zit er in mijn pakket?
  Wij gebruiken specifiek het woord ‘zonnestroomsysteem’, want met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. De elektriciteit die zonnepanelen opwekken is namelijk nog niet bruikbaar als energie. Naast zonnepanelen heb je ook nog een omvormer nodig, die de elektriciteit omzet in bruikbare energie voor je eigen meterkast en een montageset voor een veilige plaatsing op het dak. Dit alles samen vormt wat wij ‘jouw eigen zonnestroomsysteem’ noemen.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak?

De hoeveelheid zonnepanelen op een plat dak wordt bepaald door de grootte van je dak, de obstakels en aan je energiebehoefte. Het kan een aanvulling zijn op je bestaande legplan of de enige mogelijkheid voor het plaatsen van zonnepanelen. Wij verzorgen de berekening voor je en de complete montage, inclusief de ballast.

Kosten zonnepanelen plat dak

De kosten hangen af van het aantal panelen en het gekozen montageframe zonnepanelen plat dak. Wij maken gebruik van het lichtgewicht en snel en flexibel te plaatsen Esdec Flatfix Fusion systeem (bekijk de video) met zelf-instellende daksteunen, een unieke thermische ontkoppeling en met 20 jaar garantie. Dit systeem is optimaal voor gebruik op PVC.