Menu
8,5

Zonnepanelen op plat dak

Wil je zelf duurzaam stroom opwekken met zonnepanelen, maar twijfel je of dat mogelijk is met een plat dak? Dan hebben wij goed nieuws voor je. De meeste platte daken zijn namelijk uitstekend geschikt voor de montage van zonnepanelen. Het rendement doet amper onder voor schuine daken en je kunt de panelen volledig uit het zicht plaatsen. We leggen je graag uit hoe het werkt.

Waar moet ik op letten bij zonnepanelen op een plat dak?

Een plat dak hoeft geen belemmering te zijn bij het opwekken van duurzame zonnestroom. Wel zijn er een aantal belangrijke verschillen in vergelijking met een schuin dak, wat voor- en nadelen met zich meebrengt.

 • Voor de positionering van panelen op een plat dak heb je verschillende opties om het hoogste rendement te halen.
 • Het monteren op een plat dak gaat anders dan bij een schuin dak.
 • De constructie van je platte dak moet bestand zijn tegen de extra belasting.

Zonnepanelen plaatsen op een plat dak

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van hun richting ten opzichte van de zon. Het liefst vangen ze de zonnestralen altijd loodrecht op, maar de aarde staat niet stil dus kiezen we voor een positie die gemiddeld het meeste oplevert. Op een plat dak zijn dit de belangrijkste aandachtspunten voor het plaatsen van zonnepanelen:

 • Hellingshoek zonnepanelen op een plat dak
  De optimale hellingshoek van zonnepanelen is 36 graden, maar dat geeft op een plat dak al gauw teveel schaduw. De volgende rij panelen moet dan op grote afstand geplaatst worden om volop van de zon te profiteren. Dat is mogelijk als het dak zeer groot is, maar in de praktijk is die ruimte er vaak niet. Voor een maximale opbrengst op platte daken wordt daarom een hellingshoek van 13 graden geadviseerd. Daarmee renderen de panelen slechts 6% minder dan wanneer ze in een hoek van 36 graden staan, terwijl de rijen dicht achter elkaar geplaatst kunnen worden.
 • Richting zonnepanelen op een plat dak
  Een groot voordeel van een plat dak is dat de panelen precies op het zuiden gericht kunnen worden. Daarmee scoor je 5% meer rendement ten opzichte van daken op het zuidoosten of zuidwesten en zelfs 20% meer in vergelijking met daken op het oosten of westen.
 • Panelen staand of liggend?
  Zonnepanelen zijn rechthoeken van 1.72m x 1.13m. Je kunt ze zowel staand (portrait) als liggend (landscape) monteren. Liggende panelen zijn minder belastend voor het dak en minder zichtbaar vanaf de straat. Bij staande plaatsing kun je daarentegen meer panelen kwijt. Als de ruimte op het dak het toelaat, adviseren we om de panelen liggend te plaatsen. Dat scheelt ook in de kosten van montagemateriaal.
 • Afstand tot de dakrand
  Voor zowel het aanzicht als de veiligheid hou je ruimte vrij tussen de rand van het dak en je panelen. Die marge is gelijk aan de hoogte van het zonnepaneel. Bij een liggende plaatsing onder 13 graden is de totale hoogte, inclusief montagemateriaal, ongeveer 30 cm. Houd die afstand dus vrij vanaf de dakrand.
 • Montage met ballast
  Voor het installeren van zonnepanelen op een plat dak houden we rekening met de opwaartse druk die kan ontstaan tijdens een storm. Om de panelen stevig op hun plek te houden plaatsen we daarom ballast onderin het frame.
 • Montage zonder ballast
  Mocht je dakconstructie niet toereikend zijn om het extra gewicht van ballast te dragen, dan kunnen we de panelen aan het dak verankeren met bouten. De gespecialiseerde installateurs van HalloStroom komen uiteraard ter plekke kijken om te adviseren wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen op een plat dak?

Door zonnepanelen op een plat dak slim te positioneren, verschilt de opbrengst amper van een schuin dak. Als vuistregel kun je aanhouden dat je in totaal 7% rendement verliest. Bij een systeem van 14 panelen compenseer je dit door 1 paneel extra te nemen. Bekijk ook ons artikel voor een uitgebreid overzicht van de kosten en opbrengst van zonnepanelen.

Wat zijn de kosten van zonnepanelen op een plat dak?

Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren voor allerlei soorten daken, waaronder platte daken. De installatiekosten liggen bij een plat dak iets hoger, maar daar merk jij als huurder gelukkig niets van. De montage en installatie komen namelijk voor rekening van HalloStroom. Voor een vast bedrag per maand profiteer je van 100% duurzame stroom én een lagere energierekening. Tijdens de gehele huurperiode heb je garantie en is je hele installatie bij ons verzekerd tegen diefstal en schade. Dat is met een gerust hart genieten van schone energie.

Enthousiast?

Kun je niet wachten om zonnepanelen te huren voor het platte dak op jouw huis? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten. Je kunt ondertussen ook alvast de dakcheck doen om te controleren of jouw dak geschikt is.

Wat ga jij besparen?

Pic02
Meer weten?

Meest gestelde vragen

We begrijpen heel goed dat je vragen hebt. De meest gestelde hebben we voor je op een rijtje gezet. Vind je niet het antwoord dat je zocht. Bel ons dan gerust voor een advies op maat.

 • Is mijn dak geschikt?
  Op bijna alle daken kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden. De exacte opbrengst hangt af van de ligging van het dak en de hellingshoek. Met onze eenvoudige online dakcheck zie je direct of je dak in aanmerking komt.
 • Hoeveel ga ik besparen?
  Wat je precies gaat besparen hangt af van je kosten en verbruik op dit moment, de mogelijkheden van je dak en het aantal panelen dat je afneemt. Via de online dakcheck of persoonlijk aan de telefoon informeren we je graag over de beste keuze voor jouw situatie.
 • Wat als ik ga verhuizen?
  Er zijn drie opties als je zonnepanelen huurt en je gaat verhuizen. • Overdragen Je huurcontract wordt simpelweg overgedragen aan de nieuwe bewoner. Geen gedoe en jullie profiteren beiden. • Afkopen Je betaalt, tegen een in verhouding laag bedrag, je zonnepanelen af, of de nieuwe bewoner doet dat. Denk ook even aan de eventuele btw-teruggave. • Meeverhuizen Je verhuist de zonnepanelen mee naar je nieuwe woning. Wij verzorgen de verhuizing naar en de installatie op je nieuwe dak. De kosten voor het meeverhuizen zijn voor jou.
 • Hoe zit het met onderhoud?
  Zonnepanelen huren bij HalloStroom betekent 100% duurzame stroom zonder risico’s of stress. Naast het huren van je abonnement ben je gelijk allrisk verzekerd en wordt alles voor je geregeld en gemonitord. Daarnaast hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken, want dat doet de regen voor je. En denk je dat er iets mis is met je zonnepanelen of het systeem? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.
 • Wat zit er in mijn pakket?
  Wij gebruiken specifiek het woord ‘zonnestroomsysteem’, want met alleen zonnepanelen ben je er nog niet. De elektriciteit die zonnepanelen opwekken is namelijk nog niet bruikbaar als energie. Naast zonnepanelen heb je ook nog een omvormer nodig, die de elektriciteit omzet in bruikbare energie voor je eigen meterkast en een montageset voor een veilige plaatsing op het dak. Dit alles samen vormt wat wij ‘jouw eigen zonnestroomsysteem’ noemen.