Menu
8,5

Zonnepanelen omvormer

Een omvormer zonnepanelen heeft als functie de opgewekte energie om te zetten in stroom. Een zonnepanelen omvormer is nodig om de opgewekte energie als stroom te gebruiken. De panelen zorgen voor het omzetten van zonlicht naar gelijkstroom. Dat is niet direct te gebruiken, want daarvoor is wisselstroom nodig. Door een omvormer zonnepanelen te gebruiken, is het mogelijk gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. Vanaf dat moment is de opgewekte energie bijvoorbeeld voor huishoudelijke apparaten te gebruiken.

Omvormer zonnepanelen kopen


Het is nodig om bij de aanschaf van zonnepanelen ook een omvormer zonnepanelen te kopen. De omvormer zonnepanelen prijs varieert, want er zijn allerlei verschillende omvormers. Het type is onder meer afhankelijk van het zonnepanelenvermogen. De opbrengst ervan moet bijvoorbeeld niet hoger uitkomen dan het omvormervermogen. Een klein exemplaar is misschien wel geschikt als de hellingshoek en positie van de panelen optimaal is. Een omvormer voor zonnepanelen is doorgaans tot 20% kleiner en tot 10% groter dan het zonnepanelenvermogen. Dat is dus een aandachtspunt om op te letten bij een omvormer voor zonnepanelen kopen.


Waar komt de zonnepanelen omvormer?


De omvormer voor zonnepanelen, zoals de veelgebruikte SolarEdge, is doorgaans het beste te plaatsen bij de meterkast. Dat is de beste locatie, omdat er stroomverlies optreedt tijdens het energietransport door de kabels richting de meterkast. Bij wisselstroom geldt dat het verlies nog groter is. Daarom is het verstandig de zonnepanelen omvormer zo dicht mogelijk bij de meterkast te plaatsen. De te overbruggen afstand van de wisselstroom maar de meterkast is hierdoor het meest beperkt. Is er sprake van een omvormer zonnepanelen met een capaciteit van meer dan 600 Watt? In dat geval is er in de meterkast een aparte groep nodig voor de omvormer. De levensduur van omvormers is overigens gemiddeld 10 jaar minder lang dan die van zonnepanelen. De gemiddelde prijs van een zonnepanelen omvormer ligt tussen 800 euro en 1.500 euro. De prijs is onder meer afhankelijk van het maximale Wattpiek.

Beste omvormer zonnepanelen

Ben je benieuwd wat voor soorten omvormers voor zonnepanelen wij aanbieden in combinatie en wat de beste omvormer voor zonnepanelen op jouw dak is? Kijk dan eens op deze pagina, waarin we je alles uitleggen over omvormers.

Zonnepanelen huren kosten